12. Dani hrvatskih sireva i 25. obljetnica Sirane Runolist

posted in: Novosti | 0

otocac-dani-sireva-2017OTOČAC – Dana 23.rujna 2017.godine u Otočcu u Sirani Runolist održani su “12. Dani hrvatskih sireva 2017.”, ali je proslavljena i 25. obljetnica rada sirane, odnosno poslovanje tvrtke Tomaić-Commerce d.o.o. Organizatori ovoga susreta su Udruga-hrvatske male mljekare i Tomaić Commerce d.o.o. iz Otočca, uz potporu Hrvatske gospodarske komore.

Kako je to u svojem pozdravnom govoru naglasio Vlado Tomaić, direktor i vlasnik sirane, prošlo je poprilično godina otkako su u Krasnu bili jedni od prvih Dana hrvatskih sireva, koje je također ugostila tvrtka Tomaić-Commerce. Velika je to čast i priznanje za rad da je ova manifestacija ponovno došla u Otočac, a to svakako valja povezati i s obljetnicom rada samoga domaćina.

U Sirani Runolist su mali proizvođači sireva, odnosno mljekari izložili svoje proizvode. Od onih koji su preostali, naime, od nekih 23 mala proizvođača mnogi su bili prisiljeni prekinuti svoje poslovanje, ugasiti se, nisu mogli izdržati teške uvjete na nesređenu hrvatskom tržištu, tako da im je sada broj pao na 13. Očito da razlog njihova nestanka nije u tome što su baš svi bili „nesposobni“, već uzroke treba tražiti u objektivnim datostima koje vladaju na hrvatskom tržištu, odnosno poteškoćama u poslovanju, kako je to naglasio Tomaić.

Ovi mali proizvođači koji su preostali nude tržištu vrhunske sireve i druge vrsne proizvode od mlijeka. To su naglasili i profesori s Agronomskog fakulteta u Zagrebu, pod čijim je nadzorom obavljena i ocjena kvalitete sireva i mliječnih proizvoda, a kojom prigodom su jučer dodijeljene brončana, srebrna i zlatna priznanja, odnosno priznanje za šampiona kvalitete.

12. Dane hrvatskih sireva je uz popratni govor otvorila Vera Volarić, predsjednica Hrvatske mljekarske udruge, a nakon toga su svi nazočni mogli kušati te sve vrste i kvalitete o kojima je bila riječ i koje su nagrađene. A svoje sireve izlagali su Istrani, Dalmatinci, Zagorci i Slavonci, gotovo pa iz cijele Hrvatske. Nakon toga je demonstrirana proizvodnja sira škripavca, a voditelj LAG-a Lika Tomislav Kovačević je prigodno progovorio o postupku zaštite ovog sira, odnosno o znakovima kvalitete koje promovira ovaj LAG.

A kada je u pitanju 25. obljetnica rada Sirane Runolist, odnosno tvrtke Tomaić-Commerce d.o.o. Otočac, na prvi mah to ne izgleda neko veliko vremensko razdoblje, no 25 godina u ljudskom životu nije malo. Kako je istako direktor Tomaić, od početnog skromnog kapitala od nekoliko stotina ondašnjih njemačkih maraka, upornim radom tvrtka je izgradila svoj prvi pogon, zatim drugi mnogo veći i opremljeniji u Krasnu, da bi u konačnici sve završilo modernim pogonom u poslovnoj zoni u Otočcu. A svega toga ne bi bilo da nije bilo podrške obitelji, osobito supruge Ankice, kasnije i djece obitelji Tomaić, a sada već i unučadi. Poteškoće u proizvodnu procesu nema, tehnologija je svladana, o kvaliteti proizvoda svjedoče i brojna priznanja postavljena na zidove Sirane Runolist. Tomu svjedoče i jučerašnja dva priznanja, dvije zlatne medalje za sir Škripavac i Krasnarski sir. No tu kvalitetu ne prate uvjeti poslovanja na tržištu, proizlazi da je lako proizvesti (ma nije baš tako lako) vrhunski proizvod, da ga je lako „prodati“, ali da ga je teško – naplatiti. To je za male mljekare i prerađivače ona bolna rak-rana od koje ovisi njihov opstanak i daljnji rad. No kad čovjek uloži tolike godine svog života i truda da postigne ovo što je postigla obitelj Tomaić, teško je zbog silnih poteškoća dignuti ruke od svega i odustati, nešto ljude tjera da se bore za opstanak do krajnjih granica, kako je to istakao Vlado Tomaić.

I teško je ovom što dodati ili oduzeti, treba iskazati divljenje ne samo Sirani Runolist nego svima malim prerađivačima mlijeka i mliječnih proizvoda na njihovoj žilavoj borbi za opstanak i poslovanje u poprilično nesređenim tržišnim uvjetima u kojima relativno nizak standard onemogućava hrvatske kupce da kupe nešto skuplji i kvalitetniji hrvatski proizvod, odnosno što taj uzrok ima za posljedicu uvoz sireva i mliječnih proizvoda niske kvalitete i cijene, često i dampinške, a u tim uvjetima je pravo umijeće poslovati i opstati.

A za dobar ugođaj pobrinulo se Folklorno društvo Otočac. Vođenje cjelokupna programa Vlado Tomaić je povjerio a komu drugomu doli Ruži Orešković, sigurno je sigurno.