Održana je manifestacija „11. Dani hrvatskih sireva“ – Ludbreg, 07.05.2016.

posted in: Novosti | 0

 

dani-siraVeć  11. godinu za redom Udruga- hrvatske male mljekare organizira manifestaciju „Dani hrvatskih sireva“uz pokroviteljstvo Ministarstva poljoprivrede, čiji je cilj promocija domaćih, kvalitetnih, autohtonih proizvoda članica udruge. Ove godine domaćin manifestacije bila je mljekara Antun Bohnec iz Ludbrega te se izložba hrvatskih sireva održala u subotu 07. svibnja u izložbenom prostoru obiteljske kuće Bohnec u Ludbregu. U sklopu manifestacije se  svake godine mjesec dana prije same manifestacije u suradnji sa Zavodom za mljekarstvo Agronomskog fakulteta u Zagrebu održava ocjenjivanje proizvoda članica Udruge.

Ove godine je 12 članica udruge poslalo ukupno 31 proizvod na ocjenjivanje, a u subotu su proglašeni dobitnici brončanih, srebrnih i zlatnih medalja te titule Šampiona. Članice udruge koje su poslale proizvode na ocjenjivanje i izlagale na manifestaciji su: Mljekara Biogal – iz Donjeg Daruvara, Mljekara Družba iz Babine Grede, Mljekara EURO-MILK  iz Beloslavca, Sirana I-PAK iz Pakovog sela, Mljekara Antun Bohnec iz Ludbrega, MIH sirana iz Kolana, Mini mljekara Veronika iz Desinića, Mljekara BIZ iz Pleternice, Mljekara Bosnić iz Studenaca, Mljekara Latus iz Žminja, Sirana Runolist Otočca, i Sirana Vesna Loborika iz Marčane.

Strogim ocjenjivanjem, analiziranjem i bodovanjem uvaženi profesori i doktori znanosti s Agronomskog fakulteta odredili su dobitnike odličja, a apsolutni pobjednik izložbe bila je mljekara EURO-MILK iz Beloslavca, čiji je „Plemićki sir“ proglašen ovogodišnjim Šampionom, dok je za sir Dragec dimljeni i Tekući jogurt osvojila zlatne medalje.

Domaćin ovogodišnje manifestacije g. Đuro Bohnec u svom je pozdravnom govoru istaknuo: „Danas je prilika da kušamo ono što bi bilo potrebno imati u našim trgovinama umjesto uvozne robe. Baš sam neki dan čitao u novinama što bismo trebali jesti i kako bismo sireve trebali spremati doma. Na sreću mi imamo još zdrave proizvode koji se proizvode u našim malim mljekarama. Obratite stoga kod kupnje pažnju na ono što kupujete, odaberite domaće i bit će nam svima skupa ljepše.“

Među mnogobrojnim posjetiteljima izložbi su prisustvovali i Dalibor Janda, voditelj Službe za stočarstvo u Ministarstvu poljoprivrede, kao i dožupan Varaždinske županije Alen Kišić te ludbreški gradonačelnik Dubravko Bilić.